Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/42/unestafi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Unen ja hengityksen rekisteröinnit

Unen ja hengityksen rekisteröinnit

Suppea unitutkimus laboratoriossa

Kotirekisteröintiä tarkempi unenaikaisen hengityksen ja verenkierron mittaus on mahdollista tehdä, kun potilas tulee nukkumaan yöksi unilaboratorioon. Unilaboratoriossa tehtävässä suppeassa rekisteröinnissä voidaan mitata myös raajojen liikehdintää ja ihohiilidioksidia. Unenaikaisten hengityshäiriöiden (uniapneaa tai kuorsaajantautia) lisäksi tutkimuksessa voi paljastua myös poikkeava unenaikainen liikehdintä tai hengityksen ja verenkierron säätelyn poikkeavuus.

Laaja unitutkimus

Laajan unitutkimuksen avulla voidaan määrittää perinteiset univaiheet, myös nopeita silmänliikkeitä sisältävä REM-uni. Potilas viettää 1-2 yötä unilaboratoriossa, jossa mitataan aivosähkökäyrää (EEG), silmäsähkökäyrää (EOG) ja lihassähkökäyrää (EMG) nukahtamisviiveen, yöllisten havahtumisien määrän ja unen rakenteen selvittämiseksi. Myös tässä tutkimuksessa mitataan unenaikaista hengitystä, verenkiertoa ja raajojen liikkeitä. Unestassa laajaan unitutkimukseen kuuluu aina myös koko yön ihohiilidioksidin mittaus. Laaja unitutkimus tehdään, kun unihäiriön syy ei muilla menetelmillä selviä.