Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /var/www/fs2/42/unestafi/public_html/libraries/cms/application/cms.php on line 460
Hengenahdistus

Hengenahdistus

Hengenahdistus ilmenee eri tavoin. Silloin kun hengitystiet menevät osittain tai kokonaan tukkoon, tulee äkisti voimakas tukehtumisen tunne, kun ilma ei kunnolla kulje. Yleisempää on se, että hengästyy tavallista helpommin. Aluksi hengästyminen tuntuu vain ruumiillisessa rasituksessa. Jos sairaus muuttuu vaikeammaksi, voi ahdistaa jo levossa ollessa.

Syitä

Hengenahdistusta voi esiintyä monien eri sairauksien yhteydessä. Niiden joukossa on lukuisia keuhkosairauksia, mutta myös muiden sairauksien oireena voi olla hengenahdistus. Äkillisesti alkavan hengenahdistuksen syitä ovat:

  • jonkin esineen joutuminen kurkunpäähän tai henkitorveen
  • toiminnallinen äänihuulisalpaus (sisäänhengitys menee ajoittain "tukkoon" minuutiksi pariksi)
  • äkillinen astmakohtaus
  • ilmarinta (ilmaa keuhkopussissa)
  • keuhkoveritulppa(keuhkoembolia)
  • lapsilla joskus esiintyvä vaikea kurkunpään tulehdus

Päivässä parissa alkavan hengenahdistuksen syynä voi olla vaikea keuhkojen tulehdus (yleensä keuhkokuume,(pneumonia) ja keuhkokuume lapsella tai astman pahenemisvaihe. Keuhkoahtaumatauti on yleisin keuhkosairaus, jonka yhteydessä hengenahdistus kehittyy hitaasti kuukausien ja vuosien kuluessa. Äkillisessä yliherkkyysreaktioissa (anafylaktisessa reaktiossa, (äkillinen yliherkkyysreaktio) voi muiden oireiden ohella esiintyä hengenahdistusta.

Sydämen vajaatoiminnassa oireena on usein hengenahdistus, joka yleensä se kehittyy hitaasti viikkojen kuluessa. Anemiaan (verenvähyys) liittyy hengenahdistusta, koska veren hapenkuljetuskyky on heikentynyt. Verenvuotoon liittyvässä anemiassa ahdistus voi alkaa nopeasti, raudan ja B12-vitamiinin puutteessa se kehittyy hitaasti kuukausien kuluessa. Vaikeaan lihavuuteen liittyy hengenahdistusta, koska keuhkot eivät pysty kunnolla laajenemaan.

Hengenahdistuksen tunne on paniikkikohtauksen yksi oire. Tällöin tuntuu kuristumisen, hengenahdistuksen ja tukehtumisen tunnetta. Hengitys on tiheää ja syvää (hyperventilaatio). Oire johtuu paniikkikohtaukseen liittyvästä psyykkisestä reaktiosta, eikä keuhkoissa ja hengitysteissä ole mitään vikaa.

Milloin hoitoon

Yleissääntönä on, että silloin kun hengenahdistus ilmaantuu uutena oireena, on syytä hakeutua lääkäriin. Jos äkillisen hengenahdistuksen syy on tiedossa (esimerkiksi astma tai paniikkikohtaus), sitä voi hoitaa hoitopaikasta saatujen ohjeiden mukaan. Jos äkillisen hengenahdistuksen syy ei ole tiedossa, lähimpään hoitopaikkaan pitää hakeutua viivyttelemättä.

Usein hengenahdistus kehittyy niin hitaasti, ettei siihen helposti kiinnitä huomiota. Takana on yleensä jokin hoitoa vaativa sairaus, jos viikkojen tai muutaman kuukauden kuluessa huomaa hengästyvänsä tavallista helpommin esimerkiksi reippaasti kävellessä tai ylämäessä. Kun huomaa tällaista on syytä hakeutua muutaman päivän kukuessa hoitoon.